CONFERINȚĂ DE INFORMARE ȘI DISEMINARE

În data de 23 noiembrie 2017 a avut loc o conferință de informare și diseminare a activităților de integrare a beneficiarilor de protecție internațională (BPI) și resortisanți ai țărilor terțe (RTT), desfășurate în cadrul proiectului Integrarea străinilor cu ședere legală în societatea românească – o construcție comună” FAMI 17.02.03.

Conferința, desfășurată la Grand Hotel Ceahlău din Piatra Neamț, și-a propus menținerea subiectului pe agenda publică și asigurararea unui climat favorabil integrării.

La eveniment au participat reprezentanți ai ITM Suceava, ITM Piatra Neamt, CRCPSA Rădăuți, Biroul de Imigrări din Piatra Neamț precum și reprezentanți ai beneficiarilor și ai altor ONG-uri în domeniu.

Conferința este prima dintr-o serie de patru evenimente publice de informare și diseminare care se vor organiza în cadrul proiectului. Evenimente similare vor avea loc în cursul anului 2018 la Botoșani și Suceava iar în 2019, la Iași.

Proiectul mai sus menționat este implementat de către Fundația ICAR, în parteneriat cu Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom în perioada iunie 2017 – iunie 2019, la nivelul Regiunii 3 (județele Suceava, Botoșani, Neamț și Iași), și este finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul Național – Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare.

Proiectul are ca scop contribuția la integrarea socială a beneficiarilor unei forme de protecție (BPI) și a străinilor cu ședere legală în România (RTT), prin implementarea unui model de integrare regională.

Serviciile proiectului vor fi oferite prioritar beneficiariilor unei forme de protecție aflați în programul de integrare, dar și celor care au finalizat programul de integrare cu cel mult un an înainte de acordarea serviciilor respective. Vor beneficia de servicii și cei care, din diferite motive, nu au accesat programul de integrare. O atenție specială va fi acordată  persoanelor vulnerabile pentru a beneficia  de servicii complementare celor oferite de instituțiile/autoritățile statului.

Serviciile proiectului vor viza și BPI bărbați singuri, tineri, fără probleme de sănătate care, deși au poate un potențial mai ridicat de integrare socială și economică în România, de foarte multe ori au un parcurs dificil de integrare din cauza dificultăților de ordin psihologic.

Din rândul RTT, proiectul se va adresa cu prioritate celor cu nevoi speciale, cazurilor vulnerabile, cazuri sociale sau aflate în situații de risc, cum ar fi: persoane fără loc de muncă/ venituri, familii monoparentale, persoane cu un venit/ nivel de trai mediu și scăzut, copii și tineri, alte categorii de persoane aflate în dificultate. Străinii cu şedere legală care nu se încadrează în această categorie vor avea acces la aceste activităţi în limita locurilor disponibile.

 

Pentru mai multe informaţii, ne puteţi contacta pe adresa de email irina@icarfoundation.ro,  persoană de contact Irina Conduruță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *